Блекаут

17 December 2014

In Memoriam: Игор Исаковски

Со Игор се запознав на Информа. Го доживував како своевиден доброќуден Бајрон на неговата генерација поети - посветен и страствен, избувлив и понекогаш мрачен, многу своеглав но и многу принципиелен, а никогаш злонамерен.

Покрај екстровертноста во промовирањето на работите кои му беа важни, беше и на некој начин скромен во својата работливост и не се фалеше самиот себе, туку секогаш ги истакнуваше заслугите на другите членови на тимот или луѓето кои на било кој начин, барем малку, придонеле. Се сеќавам пред да го прави првиот сајт за Блесок малку правевме муабети за ХТМЛ, алатки и слично, и потоа во многу прилики ме споменуваше со благодарност - иако јас само го насочив - а тој си ја заврши целата работа со веб-сајтот.

Ретко се гледавме последниве години, ама сега, кога таа реткост прераснува во бесконечна невозможност за нова средба, сфаќам колку ќе ми недостасуваат макар оние случајни попатни разговори кога ќе го сретнев како го бутка точакот низ скопските уличиња.

И уште не ми се верува. Уште ми доаѓа надеж дека сепак ќе испадне дека жалната вест, сето ова, е некоја реинтерпретација на една од случките во „Том Соер“, дека главниот јунак ќе се појави жив и здрав додека сите ожалостени само погрешно мислат дека загинал.

Го пренесувам соопштението на Метаморфозис по повод смртта на Игор Исаковски.
Тимот на „Метаморфозис“ упатува последен поздрав до Игор Исаковски, нашиот поранешен колега, еден од пионерите на електронското издаваштво во Македонија.
igor-isakovski-2Игор Исаковски беше дел од групата ентузијасти кои во 1998 година ја започнаа иницијативата за формирање на Центарот за електронско издаваштво „Метаморфозис“, кој во 2004 година прерасна во денешната Фондација „Метаморфозис“.
Игор даде исклучителен придонес во развојот на информатичкото општество во Македонија, особено преку Културната институција „Блесок“ и континуираното објавување на првото европско интернет списание за култура и уметност „Блесок - литература и други уметности“. Како поет, издавач, уредник, медиумски работник и промотор тој успеа да го премости јазот кој ја делеше современата македонска литература од дигиталниот свет, а преку преводи и други видови соработка да ја одржуваше жива и поврзаноста со современата светска поезија и проза. Неговото дело беше проткаено со поврзаноста со блузот, во уште една синтеза - на зборовите и музиката -  од која тој знаеше да го извлече и пренесе најдоброто.

No comments: