Блекаут

04 September 2009

Најзначајниот настан на МК интернет во 2009.

Нели е интересно што ниту комерцијалните медиуми, ниту блогери го одбележуваат најзначајниот настан на македонскиот интернет годинава.

МАРНет има почнато акција за исклучување на домените што немаат платено претплата. Според неофицијални информации, околу такви 2000 веб-сајтови се недостапни веќе неколку дена.

Забележав дека има и такви што се обидуваат да спасат ситуација со известувања дека нивната содржина може да се најде преку ИП-адреса.

Мислам дека овој потег е позитивен, оти голем дел од исклучените веб-сајтови се заборавени или занемарени од нивните сопственици. Се надевам ќе добијат поттик да станат поажурни, не само во плаќање претплата, туку и во грижата за е-содржините.

Е да, проверете си дали ви работи сајтот. И платите МАРНет-у, МАРНет-ово.

marnet-zatvoren-domen.jpg

Ексклузивно! Ова првпат го прочитавте овде!

No comments: