Блекаут

13 May 2010

Ставот на Гоце Делчев за јавањето коњи

Во врска со дискусијата околу коњаничките статуи во центарот на Скопје, направени по урнек на претходните од српско време, наидов на интересен цитат од монодрама со Томе Витанов од 1993 година за која претпоставувам дека е направена според записите на Гоце Делчев:

„…им реков дека ќе станам учител, а не генерал, оти кој може најлесно да му се приближи на обичниот човек: Дали тој што е качен на коњ и носи сабја на колкот, или пак тој што ќе им [ги] учи неграмотните деца?“

1 comment:

Anonymous said...

Aj sega i ti :)
Se toa se dolzi na nivnata (ne)kultura, odenjeto vo teatar,ili odat da bidat samo videni, necitanje, osven onie mozebi kratki reziminja po enciklopedii i sl. A ova ne e samo za Goce, bidi siguren,za site nasi dejci. No bidi siguren deka od druga strana, Vanco Mihajlov, Aleksandar Todorov, Mara Buneva i dr. se iscitani baagi i uporno se nastojuva da se ufrlat vo nasata pozitivna istorija, iako se kontraverzni licnosti.
pozdrav, sekoja cest sto imene me potseti na ovoj del od monologot.
Mladen