Блекаут

28 September 2010

Глобус: Највлијателните личности во ИТ секторот

Неделникот Глобус денес објави статија за „20 највлијателни личности во македонската информатичка технологија“ [sic]. За жал не е достапна на веб, па еве го списокот за кој не е наведено степенување на влијателноста, туку се само наброени. Ако знам дека имаат блог, линкот е ставен на нивното име.

 1. Игор Лештар, сопственик на Сивус
 2. Владимир Трајковиќ, професор на ЕТФ или по ново, ФЕИТ
 3. Предраг Чемерикиќ, Сашо Мацаноски – Трендо и Горан Милев, сопственици на Он.нет
 4. Иво Ивановски, министер за информатичко општество
 5. Јани Макрадули, пратеник и асистент на ЕТФ (односно ФЕИТ) во мирување
 6. Бардил Јашари, директор на Фондација Метаморфозис
 7. Игор Трајковски, асистент професор на ЕТФ (… ФЕИТ) и сопственик на Тајм.мк
 8. Владислав Попов, директор на Неоком
 9. Маргита Кон-Поповска, професор на ПМФ и претседател на УО на МАРНет
 10. Александар Марјановиќ, основач и раководител на Александрија
 11. Ванчо Ордановски, директор на Инфопроект
 12. Огнен Фирфов, раководен директор за продажба на АД Македонски телеком
 13. Венко Глигоров, директор на Логин системи
 14. Александар Пајковски и Коце Петров, основачи на Дуна компјутери
 15. Миша Поповиќ и Игор Стаматовски од Слободен софтвер Македонија
 16. Сеад Џигал и Дарко Булдиоски, основачи на Центар за нови медиуми
 17. Зоран Глигоров и Здравко Стафилов, творци на Маседониа срч
 18. Тони Петрески, директор на Инет
 19. Васко Кроневски, директор на Некст сенс
 20. Горан Митрески, директор на Кабтел
 21. Мери Кучера-Илиевска, директорка на Оракл за Македонија
 22. Илијанчо Гаговски, директор на Мајкрософт Македонија
 23. Петар Индовски, менаџер на Горд системи

Инаку по чаршијата се зборува дека освен горенаведените, Глобус профилирале и други личности и организации од областа, на кои ќе обрнат внимание во наредните броеви.

No comments: