Блекаут

05 April 2011

Како започнала револуцијата во Тунис

Пред неколку дена успеав да го допреведам текстот од првата вест за тоа како започнала револуцијата во Тунис која доведе до далекусежни ефекти и во таа земја и во светот.
Текстот го препорачувам, а е достапен и на други јазици:
Nederlands · Tunesië: Zelfmoordpoging werkloze lokt ongeregeldheden uit
Español · Túnez: El intento de suicidio de un desempleado provoca disturbios
বাংলা · তিউনিশিয়া: বেকার এক যুবকের আত্মহত্যার প্রচেষ্টা দাঙ্গার সূত্রপাত করেছে
Français · Tunisie : Emeutes après la tentative de suicide d’un chômeur
Malagasy · Tonizia: Korontana nateraky ny fikasana hamono tena nataonà lehilahy iray tsy an’asa
简体中文 · 突尼西亚:失业男子自杀引发暴动
繁體中文 · 突尼西亞:失業男子自殺引發暴動
Português · Tunísia: Tentativa de suicídio de desempregado causa onda de protestos
日本語 · チュニジア:失業中の男の自殺未遂が暴動に火をつける
English · Tunisia: Unemployed Man’s Suicide Attempt Sparks Riots

Во текстот се споменува зборот холокауст во неговото изворно значење – „жртва паленица“. Зборот холокауст денес најчесто се употребува како синоним за „геноцид“, бидејќи со тој збор се означува геноцидот на Евреите од нацистите во Втората светска војна, настан кои тие самите си го викаат Шола – оти такви жртви се поднесуваат доброволно, а нивното страдање било наметнато.

Кога веќе споменуваме протести, овој денешен пост на еден нов блог за „најопасните протестанти“ е доста интересен. Колку што можев да видам, се работи за луѓе кои застапуваат најразлични каузи, а ќе беше добро авторот на постот да објавеше и линкови до изворите на фотографиите односно повеќе информации за самите конкретни настани.

No comments: