Блекаут

24 September 2008

Букарски меѓу стоте највлијателни МК неполитичари според Глобус

Неделникот Глобус има објавено список на стоте највлијателни луѓе во Македонија кои се „надвор од сферата на политиката“. Меѓу нив е и еден блогер се и тројца блогери, меѓу кои Алекс Букарски е и претставен како блогер, додека Мирјана Најчевска и Жарко Трајаноски се претставени како интелектуалци и граѓански активисти. (Јее! напред блогери!)

Би сакал кога се прават вакви листи да се даде и објаснение на кој начин, односно според кои критериуми, методологија одело составувањето. „Дисклејмерот“ на Глобус е дека не претендираат дека нивната листа е сеопфатна или конечна, туку повеќе сакаат да дадат поттик за дискусија на темата кој ја сочинува елитата во нашето општество.

Мој прв прилог во дискусијата би била забелешката дека голем дел од наведените личности меѓу другото се занимаваат или до многу неодамна активно се занимавале со политика, иако не се моментално на јавни функции.

Би било интересно да се спореди колку од луѓето во списокот се споменати со посебен напис барем на Македонската википедија, ако не и на англиската. Тоа би било добра тема за напис... ммм! (Ако некој ја „украде“ идејата, го/ја молам барем да го направи тој напис темелно и транспарентно.)

No comments: