Блекаут

08 February 2010

Скопје 2014: Што е ова?

Фоткава ја земав од приказот на Мастер планот Скопје 2014 кај Зорив, па го истакнав делот за кој никој досега ништо не спомена, а си стои. Знае ли некој што е ова?

skopje-brandenburg

Мене ме асоцира на скулптурата на врвот на Брандербуршката порта. Штета што планов не е објавен и во 3Д-формат па со некој енџин да може да се шетаме низ него и да ги осознаеме сите детали кои скапо ќе не чинат и во потсмев и во пари.

Иако изгледа сеедно, оти нашиве властодршци ја имитираат Грција и во однос на јавните дебати на принципот „ни се може“. Како граѓани сме ставени пред свршен чин може само да си лаеме, додека оние што имаат моќ (власт) може да прават што сакаат без разлика на права или обврски. Имитирањето е највисок облик на обожување, меѓу другите има запишано и Ди Браун.

Многу „се изненадив“ (!) кога од некои уметници блиски до власта чув дека по сепак решиле храбро да го поддржат планот на режимот. Некои од нив никој не ги прашал, нити сакале да отвораат такви жешки теми од порано. Од маркетиншки аспект многу е интересен успехот во регрутацијата на секакви профили поддржувачи.

Попатно, со што заслужил приватниот бренд JVC да се рекламира преку клипови платени со јавни пари?

Неколку мислења на темава:

Чув дека доказ за уметничката издржаност на „Куќата на Мајка Тереза“ било што ја посетиле неколку десетици илјади луѓе (бројноста како критериум?). Ако ставиме ролеркоустер или банџи на плоштад, сигурно ќе бидат уште попосетени. И додека Луна-паркот во парк скапува, неколку корисни линкови за споредба

No comments: