Блекаут

26 March 2010

Грција: Статуа на Александар „од 7 милиони евра“

Пред десетина дена грчката полиција кај Кавала фатила двајца нивни државјани кои се обидувале да продадат на црно еден куп археолошки артефакти, меѓу кои и досега невидена бронзена статуа на Александар Македонски (англиски) за која се шпекулира дека е дело на прочуениот Лисип (српски).

Криумчарите наводно барале 7 милиони евра за статуата, а се обиделе да ја продадат цели година дена. Ако се потврди веродостојноста на претпоставките, случајов може да биде многу интересен, оти сите зачувани претстави на ликот на оваа историска личност се направени по неговата смрт.

Секако, тешко е да се очекува дека може да се добие конечна „најточна“ претстава за ликот, оти и самиот Александар бил свесен за пропагандата вредност на креирање имиџ преку статуи со идеални пропорции. Дури и Римјаните, кои биле многу по реализмот при прикажување ликови на претците, за статуите на царевите отстапувале од традицијата и ги претставувале поубави, позгодни, помажествени, помлади, повити…

Како и да е, веројатно ова овде го читате за првпат, оти колку што може да видам ниеден македонски медиум ја нема пренесено оваа вест, во екот на муабети за истории, статуи, Грции, Македонии итн. Нејќат или не можат?

No comments: