Блекаут

01 March 2010

Пинг за промоција на блогерски содржини

ping-baner-za-okno2Драги колеги блогери и блогерки,

Веројатно веќе знаете за агрегаторот на македонски е-содржини Пинг, чија цел е да помогне што повеќе луѓе да имаат можност да ги прочитаат интересни и корисни написи од најразлични области.

1. За да се овозможи блогерите што подобро да го искористат Пинг, во Метаморфозис планираме да организираме средби со цел презентација и куса обука за користење. Ако има заинтересирани ве молам пишете ми директно, да може направиме распоред за најпогодни термини.

2. Пинг овозможува поврзувања на принцип на Web 2.0, преку поставување копчиња и виџети на вашите сајтови. Тие може да се подесат така што посетителите без да го напуштаат вашот блог да може да видат дали се гласани вашите постови и да на лице место да гласаат за нив (ако се логирани претходно или во друг таб).

Доколку го користите Блогспот или Вордпрес на независна платформа, овие линкови со поконкретни упатства кје ви бидат од полза. Се надевам дека наскоро ќе може да се уреди и вклучување виџет за Пинг во листата на одобрени плагини на Блогерај.

3. Пинг ги користи фидовите од категориите на Блогерај за да презентира што има ново во дадени области (групи), како и фидови од неколку десетици блогови што не се на Блогерај, особено оние што се на одредена тема па лесно е да се насочат во посебна група/заедница. Во моментов има над 250 активни фидови.

Идејата е да се овозможи што поточна категоризација, оти и самите посетители на Пинг откако ќе се логираат имаат право да одберат кои групи да не ги гледаат, па затоа во интерес на промоцијата на нови линкови е тие да бидат што подобро категоризирани.

Арно ама, ако не користите категории или ваиот фид не е вклучен, пишете ми или пријавете го самите (таб/јазиче: извор).

Сите линкови што се автоматски собрани од фидовите се појавуваат во делот НОВИ: СИТЕ, но за да се избегне спамирање само ако некој гласа за нив – значи побудиле интерес на некој член – одат во другите листи, па се појавуваат на насловна.

1 comment:

Zoran4 said...

За сите нарачки од Америка топло ви го препорачувам бесплатниот сервис http://www.viaddress.com.