Блекаут

20 August 2009

Сајтот на Комити е „паднат“

Поттикнат од колумната на Жарко Трајаноски „Кој пее зло не мисли“ и соопштението на ГЕМ на тема игнорирањето на насилство води до ново насилство, решив да го посетам веб-сајтот на навивачката група Комити, арно ама на www.komiti.com ме дочека натпис:
THE WEB PAGE IS UNDER CONSTRUCTION
Претпоставувам дека сопствениците на сајтот исплашени од обвинувањата за ширење меѓунационална (поточно: меѓуетничка) омраза врз основа на националистичките песни и други содржини објавени на сајтот решиле да се самоцензурираат до даска.

Арно ама, правилата на игра на интернет се поинакви од оние кои важат за медиумите од 19 век, како огласната табла од која ако се тргне закачено ливче тоа е тргнато. Како што веќе предупредив цитирајќи го Јакоб Нилсен, она што е ставено на интернет има голема шанса да остане достапно без разлика дали авторот по некое време ќе се засрами од објавеното и посака да го снема.

Така на пример, претходните содржини од сајтот на Комити се достапни преку Аркајв.орг и преку Гугл кеш, второво со ептен едноставно пребарување (на линкот „Cached“).

3 comments:

Anonymous said...

Sto ima ti da pretpostavuvas ili ne,cvikerasu eden.Ne se pletkaj tamu kaj sto ne ti e mesto.Ti so fudbal i so navivaci imas vrska ko ja so Zambija.Sedi si miren i glej si ja ziveackata...

Anonymous said...

I kolku da znaes...Ne e "avtocenzura",zasto nema potreba za toa.Sajtot na Komiti e napadnat od albanski hakeri.Razvigorce...

Anonymous said...

sajtot nit e napadnat od albanski hakeri nit e cenzuriran, sajtot e preflen na nov domain
www.komiti.org
nema sto da krieme
od adminot