Блекаут

07 December 2006

Најстариот идол на светот: Обожавање на змија пред 70000 години

Норвешки научници откриле пештера во Боцвана каде што сметаат дека пред 70000 години се одржувале ритуали во чест на питонот. Големо палеонтолошко откритие!
Покрај природна и доправена склуптура во вид на змиска глава, во пештерата има и комора каде што човек може да се скрие и да изгледа дека змијата зборува. Денешните Бушмани (Сан) местото го сметаат за свето, а питонот е еден од најважните ликови во нивната митологија.

Можеби Џим Морисон сепак бил на добра трага.

No comments: