Блекаут

03 June 2007

Доколку има потреба!?!

Во веста за тоа како „Живко Г. (71) од струмичкото село Моноспитово цела година блудничел и вршел полов напад врз 7-годишно девојче од истото село“ се споменува и дека (болдирањето е од мене):
За половиот напад вчера слушна и министерот за труд и социјална политика Љупчо Мешков. Тој преку Центарот за социјални работи вети помош за девојчето доколку има потреба од психолози и педагози.
Реакцијава е катастрофа. Дете што поминало низ такво искуство секако дека има потреба од стручна помош - по службена должност.

Најлошо би било случајот да се забошоти и детето да се остави со такви психички рани без помош - да се бутне под тепих. Исто како што државата мора да го гони и (ако се докаже дека е виновен) да го осуди Морли без разлика на мислењето на роднините на жртвите. Зар ако педофилот „му компензира“ парично на таткото на девојчето, тој треба да биде ослободен? Башка што ослободуваат осомничени злосторници „заради возраста“, ко да нема затвори за малолетници.
Во последно време се почести се случаите на сексуално насилство врз деца. Според експертите траумите од ваквите изживувања трајни и неизбришливи - оставаат трага и жртвите ги следат цел живот.
Дополнително, наспроти предрасудите: Колкав дел од напливот на реални случаи на педофилија и силувања во Македонија за кои во последно време дознаваме од медиумите имаат врска со интернет?

No comments: