Блекаут

11 June 2007

Дупка во законот за спам?

Во денешниот Шпиц има напис за спамот од Владо Апостолов. Тој открива нешто исклучително интересно:
Сепак, во законот има недоречености. Ниедна државна институција не може да ве сопре ако „спамирате“ некоја компанија од својот личен имејл. Законот за електронски комуникации и дава надлежности на Агенцијата за електронски комуникации да поведе прекршочна постапка само доколку фирми спамираат физички лица или други компании. Дирекцијата за заштита на личните податоци од друга страна ги заштитува само граѓаните што добиваат спам-пораки. Двете институции не можат да заштитат фирма што добива спам од некој личен имејл.
Во написот се има поткраднато и една грешка. Сумите за казните се во денари, а треба да се во евра.

1 comment:

Дамјан Георгиевски said...

Ако некој приватно ти праќа спам секогаш можеш да му ги скршиш нозете :)