Блекаут

12 August 2008

Пак за Осетија и Грузија

Преку коментар на постот за историјата на Осетија, Џаман го препорача новиот текст на Гери Бречер со анализа на воените аспекти на конфликтот во Јужна Осетија. Џаман веќе пишувал за таа ситуација, како и на тоа како нашите медиуми ја искористуваат за сензационализам.

Многу е интересен и текстот за поврзаноста на МекКејн и Грузија, во кој се споменуваат некои од пропагандните методи кои грузиските власти ги користат за лобирање и застапување. На пр. грузискиот премиер и поранешен банкар Ладо Гургенидзе, одржал конференциски повик со над 50 директори на американски финансиски институции и главни аналитичари, кои потоа ги пренеле главните пораки до своите вработени, за потоа да се прошират низ медиумите...

Обата нови текста далеку поексплицитно ја пренесуваат информацијата која во блага форма ја дава и анализата на ЦНН за грузиската „погрешна проценка“:

Истовремено, европските дипломати прифаќаат дека Михаил Саакашвили ги започна воените дејствија со цел да ја поврати грузиската контрола врз сепаратистичката провинција Јужна Осетија, можеби надевајќи се дека ќе ја консолидира својата надмоќ додека светот е преокупиран со Олимпијадата.

No comments: