Блекаут

09 August 2008

Осетија - историска забелешка

Текстот на Гери Бречер од 2004 година во кој раскажува за конфликтот во Јужна Осетија на својот карактеристичен стил без влакна на јазикот доби на актуелност со интензивирањето на војната за оваа територија.

Старовремски коњаник во степата од играта Рим: тотална војнаТекстот е интересен и за љубителите на старовремската историја што не сметаат дека меѓу 323 г.п.н.е. и 2006 г.н.е. не се случило ништо посебно, односно дека светот со мали исклучоци почнува со нив. Секако имињата на Аланите, предците на етничките Осетијци, кои биле сарматиско (сарматско? сармаќанско?) племе и играле голема улога во Големата преселба на народите може да не им значат ништо на оние кои занемарувајќи ги доказите негираат дека таква преселба воопшто се случила, па дури и дека се одвивала во спротивна насока.

Во модерната популарна култура Сарматијците се појавуваат во:

  • филмот „Крал Артур“ од 2004 година, во кој првите британски витези се претставени како бивши сарматијски јаничари во служба на Стариот Рим. Во филмот нивниот воен повик е „Руус!“, што можеби е ехо на непотврдената теорија дека Русите настанале со мешање на Роксоланите и Словените.

Од аспект на поновата историја тековната ситуација во која грузиската армија која е обучена и снабдена од САД/НАТО напаѓа на руските интереси и „мировници“ два дена откако Путин изјавува дека Русија планира пак да се приближи на Куба предизвикува паралели со ситуацијата поврзана со Кубанската ракетна криза. Во тоа време САД имале советници и пружале помош на армијата на Јужен Виетнам... Дали почетокот на овој бран насилства е независно дело на осоколениот Грузиски претседател кој не се надевал на масивниот руски одговор, или дел од поголема шема, што би рекле Србите: „живи били па видели“.

Дополнително: написи во кои се споменува Осетија на Балканлизис.

No comments: