Блекаут

14 August 2008

Шмизла точка емкеј

Шмизла - блог за една супкултура која е многу раширена, а малку кодификувана. Всушност една од нејзините карактеристики е избегнувањето на стандардизирање и канонизирање, оти секоја шмизла се замислува дека е посебна... Барем такви беа во она време кога имав амбиции да ги сфатам.

Блогов би било добро да има и информации за авторот/авторката и можности за директен контакт. Може да затребаат и на посетителите и на сопствениците. Тоа е прва грешка на која укажува Јакоб Нилсен во неговите насоки за употребливи блогови.

Интересно е што во текстовите зборот шмизла на места го пишуваат и со она „руското“ е, како шмиэла. Тоа изгледа многу симпатично, но од аспект на привлекување посетители преку машини за пребарување (читај: Гугл) е малку несаглам. За подобар рејтинг е важно текстовите да го содржат токму терминот кој посетителите би го внеле самите.Во крајна линија би препорачал наизменично користење на двете форми на пишување на зборот.

И за овој линк дознав преку Кајмакот.

1 comment:

darko156 said...

Тоа э може да доаѓа и од систмската кирилица која ја има на apple комјутерите