Блекаут

17 August 2008

Аферата со Стиховен калибар

Стиховен калибар ја обвинува „музичката мафија“ за негативно влијание на анкета на која негова песна водела. Ова може да стане многу интересен развој на настани на неколку нивоа:

  • ако Стиховен калибар реши да си го заштити својот углед кој е нарушен со падот на рејтингот по судски пат
  • ако организаторот на анкетата реши да го заштити својот углед кој е нарушен со обвинението исто по судски пат - дали за да се покаже дека е клевета ќе се извадат на суд технолошки докази, логови, ај-пи адреси, бројачи...
  • дали оваа информација ќе се прошири по блогосферата и каков ефект ќе има тоа на случајот - ова е поврзано и со прашањето за блогерска солидарност: еден од нас вели дека е угнетен! Високиот рејтинг на анкетата делумно се должеше токму на ширење на информацијата за неа по блогосферата.
  • дали информацијата ќе се прошири по традиционалните медиуми и дали тоа ќе има некаков ефект - дали во случај на автоцензура блогосферата ќе има сила да ја рашири веста до доволно многу читатели (неблогери)
На оваа тема пиша и Кими, а дискусија има на верзијата на блогов на Блогерај.

No comments: