Блекаут

30 March 2007

Why can't we all get along? :-) во заедницата на слободен софтвер

Проектот Флосполс (FLOSSpols) има извештај за родовите односи во заедницата на слободниот софтвер, што исто така обработува некои карактеристики на супкултурата. Визави апропо, на стр. 6 од извештајот „D16 - Gender: Integrated Report of Findings“ (ПДФ) вели:
Inflammatory talk and aggressive posturing (‘flaming’) is accepted within many F/LOSS projects as a key means of developing reputation. Whereas more established F/LOSS members engage less in ‘flame wars’, people still establishing their reputation often use them as a platform to make themselves visible.
Или во превод: „goes with the territory“. Извештајот е ептен интересен, го препорачувам - во него има и препораки за зголемување на бројот на жени во заедницата на слободен софтвер, кој моментално не надминува неколку проценти, дури и според најоптимистичките проценки.

3 comments:

blazze said...

нема врска со постов
поздрав за амбициите од Благоја од Охрид. (Ако ти текнува додека беше студент... ако не, здравје)

Anonymous said...

А во Булгариа, както и воопште во повечето NGO организации, бройот на жените е много по-голем от средниот во Европа...

Мислам, дека има над 15%, за разлика от средното 3% во FLOSS

Svilen

Razvigor said...

Здраво Блаже, како не ми текнува. Каде си сега? - пиши ми на мејл.