Блекаут

09 February 2008

Кој се плаши од Опен ај-ди лош?

Сеад потегнува важно прашање во постот за Опен ај-ди (Open ID) на Комуникации - дали стандард за унифициран систем за еднозначно логирање на што повеќе сајтови може да претставува закана за приватноста.

Тој исто така споменува дека дел од проблемот што сака да го реши оваа иницијатива е решен технички во Фајерфокс, со менаџерот за лозинки. Но ова решение го покрива само репетитивниот дел на повторни посети откако ќе се регистрираш.

И тој, а и оној првиот со предавање на личните податоци при регистрација, го решава Баг ми нот (BugMeNot) или во превод „Не ме гњави“. Во форма на додаток за Фајерфокс или букмарклет, овозможува логирање на разни популарни сајтови преку неговата база на бесплатни кориснички имиња и лозинки.

No comments: