Блекаут

22 December 2008

Претставување на македонските кандидати за Наградата на Светскиот самит за 2009

Награда на Светскиот самит за Македонија 2009На 23 декември 2008 година (вторник) помеѓу 10 и 14:30 часот во просториите на Стопанска комора на РМ во Скопје (ул. Димитрие Чуповски бр. 13, до Мекдоналдс во Центар) ќе се одржи претставување на кандидатите за претставници на Македонија за Наградата на Светскиот самит за информатичко општество за 2009 година, во организација на Фондацијата Метаморфозис.

Наградата на Светскиот самит е глобална иницијатива за избор и промоција на најдобра е-содржина којашто започна да се доделува во 2003 година во рамките на Светскиот самит за информатичко општество на Обединетите Нации. Процесот се одвива преку национални избори и еден глобален избор, кои се одржуваат на секои две години и претставуваат одлична прилика за светска промоција.

Цел на Наградата на Светскиот самит е поттикнување на креативните потенцијали низ целиот свет да дадат придонес за надминување на дигиталниот и содржинскиот јаз кои го спречуваат сеопфатниот и рамномерен развој на информатичкото општество. Кандидатите од Македонија ќе конкурираат во следните категории:
  • е-култура и наследство
  • е-бизнис и трговија
  • е-учење и образование
  • е-наука и технологија
  • e-владеење и институции
  • е-здравство и животна средина
  • е-забава и игри
  • е-вклучување и учество
Подетални информации за изборот и кандидатите се достапни на официјалниот веб-сајт на Наградата на Светскиот самит за Македонија.

Жирито одлуката нема да ја донесе на настанот, туку ќе се повлече за дополнително детално да ги разгледа претставените проекти, по што ќе бидат соопштени избраните кандидати.

No comments: