Блекаут

13 December 2008

Приватизирано археолошко наследство

На постот на тема непубликување на наодите - болна точка на македонската археологија, кој го содржи следниот цитат од филмот Нападот на клоновите:

За едно нешто може да бидете апсолутно сигурни - ако некој предмет го нема во нашите записи, значи дека не постои.

...би одговорил со цитат од Приказните од Земјоморје од Урсула ле Гвин, од приказна која зборува за здружување за збирање знаења со цел да се помогне на луѓето, во мрачно време:

Не можеме да сториме ништо едни без други... Но, токму алчните и суровите се држат заедно и се зајакнуваат едни со други. А оние што не сакаат да им се придружат стојат секој сам по сам.

(We can't do anything without each other... But it's the greedy ones, the cruel ones who hold together and strenghten each other. And those who won't join them stand each alone.)

Постот се однесува на тоа дека македонските археолози кои не објавуваат трудови во научни списанија често и не ја исполнуваат законската должност да дозволат пристап до ископаните артефакти за некој друг да може да публикува за нив.

No comments: