Блекаут

14 May 2009

Со еден ваш пост помогнете Глобал војсис адвокаси да добие 3000 долари

Ако ви се допаѓа работата на Глобал војсис онлајн (Global Voices Online), меѓу другите и неговата верзија на македонски, имате можност да придонесете во развојот на целата таа мрежа.

Мене ГВО на македонски ми прави кеиф оти нуди информации за кои нашите медиуми не ни сакаат да знаат, овозможува да направам паралели со настани кај нас и во други земји и овозможува промоција на мислења на нашите блогери и информации за случки во Македонија за кои пак странските медиуми не пренесуваат ништо или пренесуваат искривени слики. Особено затоа што со преводите на разни светски јазици создава можност за што поширока промоција на Македонија и македонски автори.

Лично многу ми се направи кеиф што некои мои написи освен на англиски беа преведени и на бангла, португалски, кинески, јапонски, француски, унгарски, италијански, шпански, холандски... Мислам дека ретко кој автор од Македонија досега имал прилика за такво искуство, а ГВО им го нуди на сите што би сакале да придонесат со свои содржини.

Едно логоИскажете го своето мислење во ваш пост кој доколку ги содржи соодветните елементи „ќе се брои“ во тековниот натпревар за награда од 3000 долари во кој учествува Глобал војсис адвокаси (Global Voices Advocacy). Парите од наградата ГВА ќе ги вложи во подигање на свеста за нападите на слободата на говор на интернет и на споделување алатки и тактики за активистите и блогерите кои се соочуваат со цензура во различни делови од светот.

Активноста може да ја поддржите и преку гласање на Кајмакот.

Накратко, вашиот пост треба да биде објавен пред 6 јуни и да го содржи следниов текст и линкови, најдобро и на англиски:

Овој блог пост е дел од кампањата на Земанта „Блогирање за кауза“(http://www.zemanta.com/bloggingforacause/) за да се подигне свест и соберат финансии за значајни каузи за кои се залагаат блогерите.

This blog post is part of Zemanta's “Blogging For a Cause” (http://www.zemanta.com/bloggingforacause/) campaign to raise awareness and funds for worthy causes that bloggers care about.

1 comment:

Jure Cuhalev (Zemanta) said...

Thanks for spread a word about a good cause! I've added your vote the Blogging for a cause tally: http://bit.ly/b4cvotes so you can keep track of progress yourself. Now make sure to get your friends blogging as well! We'll be giving money to top 5 charities, that means you have very good chances at raising money for your cause!

Jure Cuhalev, Zemanta
jure@zemanta.com