Блекаут

03 May 2009

Најава: Предавање „Молекуларен дарвинизам“

На 8 мај, петок, во 14:00 часот, во биолошки амфитеатар на Природно-математичкиот факултет во Скопје Горан Кунгуловски ќе одржи предавање со наслов „Молекуларен дарвинизам“.

Предавањето е дел од светското прославување на јубилеите 200 години од раѓањето на Чарлс Дарвин и 150 години од објавувањето на книгата „Потеклото на видовите“.

Darwin NowПо истиот повод, во Природонаучниот музеј на Македонија, Британскиот совет има организирано изложба „Дарвин сега“ која ќе биде поставена до 10 јуни 2009. На веб-сајтот на изложбата може да се симне и брошурата спомената во поканата за предавањето.

Главното дело на Дарвин било објавено во 1859 година и предизвикало широка расправа во Западна Европа. Интересно е да се спореди нивото на развој на науката во Македонија во тоа време...

Достапните информации укажуваат дека врв на интелектуалното творештво кај нас било во областите на филологијата и етнологијата, на пр. збирката народни песни на Миладиновци била објавена две години подоцна. Речникот од три јазика (ПДФ) на Ѓорѓија Пулевски бил објавен 17 години потоа, додека--колку што се сеќавам, исправете ме ако грешам--во неговата „Славјанско-маќедонска општа историја“ (1892) тој се потпира на библиски објаснувања за потеклото на човекот. По сè изгледа дека зачетникот на биологијата во Македонија е д-р Станко Л. Караман, кој својата работа кај нас ја почнал околу 1922 година, седумдесетина години подоцна...

8 comments:

Anonymous said...

Sporeduvanjeto e epten glupavo,dali toa znaci deka nie sme bile poglupavi od englezite)so taa tendencija e veke muabetot) vo sto se somnevam ..... a ako veke odis na sporeduvanje togas da znaes deka dodeka takanarecenite evropjani se kapea vo vodite so sve obleka ,istokot imase javni kupatila uste mnogu pred toa,higienata im bese nepoznato nesto,za parfemite i da ne zboruvame a za visokite skoli po astronomija,matematika,filozofija,tvoite evropjani bea vo "zadniot vagon" - seto toa go otkrija so krstonosnite vojni....taka da muabetot e tapa ..... i ne se davaj taka lesno ......

Darvin said...

Eve shto misli prof. Dr Zoran Stokic za toa, koj go pravi opshtestvoto napredno. Citatot e na Srpski za pogolema avtentichnost: " lucidni Sen-Simon je 1819. primetio da, kada bi Francuska nekim tragičnim slučajem ostala bez 50 fizičara, hemičara, biologa, matematičara, inženjera, bankara, industrijalaca, umetnika, "njen život i civilizacija bi bili uništeni"! Zatim pravi čuvenu paralelu: ako bi nestao isto toliki broj ljudi - ali aristokrata, sveštenika, državnih činovnika - "to se na budućnost Francuske uopšte ne bi odrazilo"!"

Darvin said...

Ushte eden citat za "anonymous" shto vazhi i za Makedonija:" ...Poriče i bilo kakva vrednost zapadne građanske kulture: "ako se Evropa hvali kulturom, ona se hvali ničim", kaže naš vladika Velimirović i traži da se ugledamo na indijsku i kinesku kultura, budući da su one i starije i bolje. Tako ispada da u XXI veku Srbija treba da bude izvan Evropske unije ne samo u političkom, već i u kulturnom smislu. Da li je despotski kulturni model tih starijih civilizacija (u kojima najteže poslove obavljaju robovi, žene su samo mašine za rađanje itd.) bolji za Srbe (MAKEDONCITEcantsina)od zapadne građanske liberalne kulture? Kako se moglo dogoditi to da se ovakvo pitanje postavlja u XXI veku?
Odgovor se pre svega nalazi u činjenici da kod velike većine naših javnih ličnosti odmah pada u oči odsustvo svakog humanističkog obrazovanja (kao posledica naše 700-godišnje despotske tradicije), a to znači da se one "odlikuju" izraženom autoritarnom svešću, identitetom ega, nesposobnošću da vode argumenovane rasprave, kao i nesposobnošću za sapatnju. Nužna posledica odsustva humanističkog obrazovanja je i njihovo anahrono promišljanje o kulturi i politici. Sve to zajedno može da objasni zašto smo danas toliko duhovno i fizički odvojeni od Evrope!"

Darvin said...

A, shto imame nie sozdadeno dodeka Evropa bila vo "crna temnina"? Daj nekoj primer. Eve primer za toa shto pravela Evropa: "Da je humanizovano znanje na zapadu od srednjeg veka postalo "instrument života" - najjasnije se može videti već i iz ovih nekoliko nasumice odabranih činjenica iz tamošnje društvene istorije. Naravno da treba stalno da se prisećamo zadužbina iz kuće Nemanjića, ali pri tome ne smemo da prećutimo da nisu napravili ni jedan fakultet; naravno da je za divljenje i pohvalu što su pre 800 godina sagradili našu prvu bolnicu, ali se pri tome uvek moramo setiti i znati, da je Tuluz, na primer, 1262. imao sedam bolnica za gubavce i 13 opštih bolnica, da je Vroclav imao 15 bolnica, a Firenca tada sa 90.000 stanovnika čak 30 bolnica sa više od 1000 kreveta; zatim, da se službeni gradski lekar u zapadnim gradovima pojavio u XIV veku; da je 1236. odobrena upotreba olovnih cevi za dovod vode u Londonu, a da su u Vroclavu pumpe terale vodu iz reke u drvene cevi, koje su premrežavale čitav grad; da je u Londonu posle požara iz 1189. grad davao posebne povlastice onima koji su gradili od kamena i crepa; da je u Libeku 1276. doneta naredba o obaveznoj upotrebi nezapaljivih materijala za krov; da je već 1388. engleski parlament doneo zakon kojim se zabranjuje bacanje smeća i otpadaka u reke i jaruge, itd. itsl. Hoću da kažem da je evropska kultura bila ta koja je pomogla da se taj kontinent poslednjih 1000 godina kontinuirano premrežava - putevima, bolnicama, fakultetima, ustanovama i standardima koji su potencijalno dostupni svim građanima. A sve to ne bi bilo stvoreno da nije bilo i ideje humanizma koji je značio, kako je to rekao Garen, "oslobađanje onog što je ljudsko, veličanje slobode, poštovanje prema svakom verovanju, slobodnu kritiku i toleranciju".

Anonymous said...

Pa Darvine moj valjda ne mislis deka lugjeto od Evropa se popametni od nas,sigurno ne se ili mozebi gresam,no bitno e vo kakvi uslovi se razvivale ..... evropa pred krstonosnite vojni vo sporredba so istokot(bliskiot) bile dva razlicni sveta,zaebi go ti Darvin toj uste bil vo na pradedomu madinjata ..... a pustoto tursko odigra golema uloga kaj nas i vo okolinata.....taka da ne se uzbugjuj premnogu sa Europom...moj darvine

Darvin said...

"da ne se uzbugjujem premnogu sa Europom" ? Hm, hm, a so shto da se uzbugjujem? So ropska Kina, Rusija, so Indija...so kogo da se sporeduvam? Bidejki za da napreduvash mora da se sporeduvash, epa, so kogo da se sporeduvam, a??? Dobro, izvini, trebashe da kazham, ako sakash da napreduvash

Darvin said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, izgovorot za toa shto sme u crna dupka e povtorno-"pusto tursko"

martha vincent said...

Сигурен сум дека многу од нас сè уште не се свесни за неодамнешниот развој на Програмираната празна банкомат картичка .. АТМ-картичка што може да го смени вашиот финансиски статус во рок од неколку дена. Со оваа празна банкомат картичка, можете да повлекувате секој ден 4000 - 6000 УСД, од која било банкомат машина во светот. Не постои ризик да се фатите од каква било форма на безбедност ако правилно ги следите упатствата. Blank ATM-картичката е исто така софистицирана поради фактот што картичката има своја сигурност што ја прави вашата трансакција многу безбедна и незаменлива. Јас не сум глупав или глупав човек дека ќе излезам пред јавноста и ќе почнам да го кажувам она што некој не го сторил. За повеќе информации, контактирајте со ТЕХ СВЕТСКА КОМПАНИЈА за картичка или да поставите директно од компанијата денес директно преку: ( brainhackers @ aol. com )