Блекаут

29 May 2009

„Антиквизација“ на венецуелски начин

Слика на Симон Боливар (1783-1830) од Википедија.И во Венецуела имаат „антиквизација“, во смисла отворање на историски контроверзи од страна на државната власт, наместо решавање современи проблеми. Ама поскромно! Наместо до времето на античките предци на домородните индијанци, одат „само“ 200 години наназад, до Симон Боливар.

(Гласајте го линкот на Кајмакот)

А за првобитното значење на поимот „антиквизација“ може да видите на Археолошки дневник: „...термин со кој историчарите на архитектурата укажуваат на практиката од времето на ренесансата на градовите да им се дава изглед на Стариот Рим или Атина со поставување структури во класичен стил...“.

4 comments:

Anonymous said...

Pa togas batka sto ima loso vo antikvizacijata ...... ili toa na nekogo mu smeta ...

ubav zhivot sega said...

da, antikvizacijata mi smeta, sakam SEGA dobar zhivot.Sakam nashite pari shto sme dale vladata da gi preraspredeluva, da gi troshi na raboti shto ke ni go podobrat zhivotot sega, a voedno ke ja napravi idninata poubava

Anonymous said...

Koja vrska ima antikvizacijata so tvojata zelba za podobar zivot batka,daj ziti sve objasni mi ne te "razbiram' ..... i ne gi mesaj loncinjata.

Anonymous said...

можда надвор од темата, ама сепак во неа како феномен, инфо до тебе: Македониумот не е посветен на Илинден, туку на македонската народнослободителна војна низ годините, а под тоа спаѓа и илинден, и втора светска, и асном и во поново најверојатно осамостојувањето. Интересно е како во последно време Македониумот се доживува како симбол на Илинден и старото ВМРО - а АСНОМ и НОБ се поретко се спомнуваат. Опасно е таквото бришење на историјата на делови од историјата зависно од дневната политика на власта.