Блекаут

01 May 2009

Јутјуб ја признал Македонија

ЈутјубОд Моби дознав дека Јутјуб престанал да ја употребува привремената референца и официјално го користи името Македонија за нашата земја.

Честитки до сите на кои им е гајле, особено до оние кои се придружија на иницијативата што ја покренав пред скоро две години со повик да пишеме до „Ју тјуб“ да не нè фиромизира, или пишале без воопшто да знаат за мојов блог и повик.

Терминолошка забелешка: името Јутјуб го пишувам заедно а не Ју тјуб, ем затоа што е споено во оригиналното име на фирмата (YouTube), а и по аналогија на тоа што името Њујорк во македонскиот јазик не се пишува одвоено (Њу Јорк - неправилно), без разлика што во оригинал е (New York). Аналогно, правилен македонски збор е фотогалерија, а не фото галерија или фото-галерија...

No comments: