Блекаут

18 April 2009

Чиста Македонија? Не во 2008!

Environmental Performance Index 2008Најчисти земји во светот се Швајцарија, Шведска, Норвешка, Финска и Костарика, според најновото годишното истражување со кое се оценуваат постигнувањата во врска со животната средина на светско ниво (Environmental Performance Index 2008) на Центарот за социоекономски податоци и апликации на американските универзитети Колумбија и Јеил.

Од 150 испитани земји, Македонија е на 75 место, зад сите земји од Балканот и зад сите земји од ЕУ со исклучок на Романија, при што во истражувањето не се влезени Србија, Косово и Црна Гора. Веднаш пред нас е Хондурас, а веднаш зад нас Украина, која со осумдесеттретата Романија и Молдавија која е на 87 место се единствени Европски земји (сосе Кавказ) во кои животната средина е во полоша состојба од кај нас.

За мерење со комшиите:

  • Словенија е на 15 место,
  • Хрватска на 20 (и пофалена во написот на Форбс што го цитираат светските агенции),
  • Албанија е на 27 место,
  • Грција на 44,
  • Босна и Херцеговина на 48,
  • Бугарија на 56 место и
  • Турција на 72 место.

Би сакал барем медиумите да побараат мислење и одговорност од Владата на РМ и од Министерството за животна средина и просторно планирање на РМ за оваа тажна состојба. Последиците од негрижата за животната средина се ненадоместливи и катастрофални, за целиот жив свет.

Дали некој воопшто го поврзува влошувањето на условите со епидемијата на смртоносни болести, меѓу кои е ракот?

Дали на нашите властодржци воопшто им е гајле дека постои реална опасност да влезат во историјата како фуснота во која ќе стои дека рисот, охридската пастрмка и мечките од Македонија исчезнале „во времето на“ Груевски и Јакупи?

1 comment:

Anonymous said...

More ljoko,sto ima vrska ekologijata so potencijalnoto isceznuvanje na zivotincinjata .....ne tropaj gluposti ...... denes e Veligden,nema mesto za treskanje politicki nebulozi ....