Блекаут

13 April 2009

Практична употреба на магија во светот и кај нас

Веста на ББЦ за порастот на суеверието во Британија потсетува дека трендот на средновековизирање не е само македонски феномен.

Мора да се земе предвид дека нарушувањата на менталното здравје ги прават луѓето поподложни на сите видови на психолошки влијанија.

Освен во контекст на неодамнешните предизборни препукувања, кај нас клетвите се користеа и во црковно-народна-политички-коруптивната афера со расколот во МПЦ. По својата епска структура на особено интересен е магискиот дуел за кој известува Дневник од 22.07.2002 година:

Пред да го напушти манастирот, Јован држејќи го крстот во рацете ги проколна присутните:
- Аир да не видите - рече тој.
Верниците му возвратија:
- Од твоја уста во твои пазуви - свикаа во хор неготинчани и му ја расчукаа камбаната, за да го запамети нејзиниот звук.
И околу последувателното судење за проневера имало закани од проколнувања, како средство за присила (25.11.2005).

МедузаНадвор од нашите граници, магијата има голема улога во новиот бран на трговија со луѓе во Западна Европа. Организираните синџири за проституција со девојки од западна Африка, особено Нигерија, прво жртвоте ги носат кај врачови кои им прават „џу-џу“ магијски ритуали со кои ги обврзуваат да бидат послушни кон своите макроа инаку им следи несреќа на нив лично или на семејствата. Методот е исклучително ефективен и полицијата на ниво на ЕУ има големи потешкотии во справувањето со ваквите механизми за психолошко поробување. Повеќе на темата во Women Trafficking from West Africa to Europe: Cultural Dimensions and Strategies (PDF).

И најпосле, најсвежото од асортиманот во Македонија:
„Заколни се жими деца дека ќе гласаш за нас!“
Што мислите колкава е ефективноста на ова превентивно средство за осигурување лојалност при гласањето?

No comments: