Блекаут

11 April 2009

Кејти Пери - Топол и ладен (Katy Perry: Hot 'n Cold)

Спотот на Кејти Пери „Топол и ладен“ (Katy Perry - Hot 'n Cold) освен што е симпатичен сам по себе, може да се гледа и како пародичен омаж на неколку култни филмови.На пример, целата воведна атмосфера со свадбата, како и крајот, се поврзани со легендарниот „Дипломец“ (The Graduate) со Дастин Хофман, а асицираат и на комедиите „Светот на Вејн“ и „Четири венчавки и погреб“ - во однесувањето на старосватиците и старосватите (сосе американската верзија на Боки).

Сцената со вовлекување во ноќен клуб во забутано сокаче потсеќа на случаите со Барот „Сина школка“ (Blue Oyster Bar) од серијата филмови „Полициска академија“ (Police Academy). За жал не успеав да го најдам инсертот во кој буквално ги вовлекуваат.Сцената со разочараните невести со размачкана шминка бездруго потсетува на борбата со бандата „кловнови“, односно Бејсбол фјурис од култниот филм „Воините“ (кој на времето беше познат и по српскиот превод „Ратници Бронкса“).

Кејти Пери и зебратаИ секако, назад на спотот, деталите како доаѓањето со нозете на зебрата, или дечињата што вртат хула-хоп во сцената со брејденсот, се бесценети.

No comments: