Блекаут

24 April 2009

Науката е следна за одстрел според македонските времепловци

Карикатура: Еволуција на образовните стандардиОд постот на Мојон блог за тоа како учесник на протестот против укинување на веронауката во државниот образовен систем украл паричник на новинарка дознав и за написот во Дневник за самиот протест во кој забележав една симптоматична изјава:

Секаде во светот се учи дека човекот бил создаден од Бог и дека е наследник на Адам и Ева, а кај нас и понатаму децата се учат дека се создадени од мајмуни - ја објасни причината за протестот битолскиот вероучител Плури Велиу.

Ако Авганистан, Саудиска Арабија и некои креационистички енклави збутани на Дивиот Запад од САД се цел свет, тогаш јас сум вонземјанин!

Ваистина има луѓе кои целава земја ја претвораат во еден огромен времеплов... Арно ама: од Теа модерна (22.04.2009.) дознав „Македонија го чествува јубилејот на творецот на теоријата за еволуцијата“, преку изложбата на Британскиот совет „Дарвин сега“ која ќе се отвори во Природонаучниот музеј во Скопје (сместен во Зоолошката градина) на 28 април.

Браво за Британците што го користат целото свое наследство, особено научното (причинител на драматичен напредок во квалитетот на живот на целата планета) и за промоција на нивната земја. Прашање: дали македонската наука е толку падната на колена што нема ниедна домашна иницијатива во слична насока.

Терминолошки забелешки: сметам дека е подобро и појасно

За наравоучение, еден цитат припишан на Чарлс Дарвин:

Незнаењето ја подига самодовербата почесто од знаењето... Токму оние кои знаат малку, наспроти оние кои знаат многу, ќе ги чуете да тврдат дека науката не може да го реши некој проблем.

1 comment:

Anonymous said...

Ако Бог го создал човекот, а Бог е, нели, безгрешен, зошто тогаш има толку многу нелуѓе?