Блекаут

27 May 2008

И Мистер Но се врати

Mister No: Zemlja i slobodaОвие неколку недели коинцидентно повторно се појавија некои икони од осумдесеттите. Покрај Индијана Џонс, во Македонија повторно излегува и серијал со Мистер Но, еден од (за мене) најинтересните јунаци на италијанските „петпарачки“ романчиња, кој за многумина беше меѓу првите стрипови во кои покрај црно-белите ликови се зборува за теми кои се малку и сивкасти, а богами и односи кои се малку повозрасни.

Нејсе, серијалот на „Весели четвртак“ започнува со приказна во повеќе делови во која се зборува за повторната средба на Мистер Но со татко му, кој бил во затвор 20 години поради... Океј, не ми се прераскажува оти и впрочем досега кај нас се излезени само две епизоди од најмалку три. Слично како и други српски изданија пристигнуваат со 1-2 месеци задоцнување.

Она што особено ме привлече е што во рамките на приказната се открива дека татко му на Мистер Но учествувал во Шпанската граѓанска војна во Интернационалните бригади.

Falange crnog redaВтората епизода е омаж на единствениот стрип-албум од Енки Билал објавен во бивша Југославија: „Фалангите на црниот ред“ („Фаланге црног реда“ на српски, во издание на Дечје новине од Горњи Милановац, во оригинал на француски „Les Phalanges de l'Ordre Noir“). Во рамките на приказната има фотографирање на ликовите во 1937 година во иста поза како ликовите на Билал на насловната на албумот. Дури и некои од нив имаат исти особини, на пример девојката е од Полска итн.

No comments: