Блекаут

22 May 2008

Цртањето на Белиот Лорд - збогум за молив и туш

На својот блог, цртачот тхе Мичо има објавено видео за тоа како го црта Белиот Лорд од стрипчето за сокчињата Грејт. Како што се гледа и од сликата, тоа го прави целосно дигитално, со таблет.

Истиот начин на работа го има и Скот Мек Клауд, кој во својата книга „Правење стрипови“ (Making Comics) го објаснува и стариот метод, кој се состои од цртање со молив на хамер, по што она што треба да остане се тушира, па се друго се брише, па потоа боите може да се додаваат одвоено на паус итн.

Во последно време читам претежно* веб-стрипови, и забележувам дека многу од нивните автори сеуште цртаат на хартија, па потоа скенираат и дигитално тушираат.

* Читам и на хартија, кога ги наоѓам. Сепак нивниот пропорционален удел во вкупниот број стрипови прочитани во последно време е помал, во однос на дигиталните.

1 comment:

THEMICO said...

OJ!
Fala za posetata na to blogo :D i ova vakvoto
Hardver nemam blage veze kolku ima to kompjutero ke da ima 4 giga ram procesoro je 2iljadi i nehso dual
i grafickata pojma neam-jaka nekoja :D
Softverot je photoshop 7
A tablata wacom cintiq
Pozdrf!