Блекаут

01 May 2008

Афро-Италијанец пратеник во тамошниот парламент

На ЦНН има сторија за првиот пратеник со директно потекло од Африка во Парламентот на Република Италија. Прикажан е како претставник на големиот број емигранти кои се натурализирани и асимилирани во тамошното општество.

Историски гледано, ова е само враќање на старо. Стариот Рим бил мултикултурна држава која се простирала и во Африка, и веројатно многу црномурни луѓе си живееле низ целата негова територија, особено во метрополата каде што имало голем прилив народ од провинциите во потрага по работа.

Во средновековието Италија интензивно тргувала со Северна Африка, особено со Египет. Еден од изворите на финансии за ренесансата бил токму профитот од таа трговија, особено со зачините. Шекспировата драма Отело (1603) за главен лик има црнец на висока државна функција во Венеција.

No comments: