Блекаут

09 January 2007

Паркур, пример од филмот Б13

Паркур (parkour) е физичка дисциплина со француско потекло во која учесникот, наречен трас’р (traceur), се обидува да помине преку пречки на најбрзиот и најдиректен можен начин, со користење на вештини како скокање, прескокнување и качување, како и специфични движења карактеристични за паркурот.Пример од филмот Б13, за кој дознав благодарение на блогот на Џ.Р. Тод.

1 comment:

darko156 said...

Има уште еден филм со момци кои се бава т со овој спорт или урбан спорт, или урбано движење каок и да е.

Го даваа и на нашите ТВ станици ама не се секјавам како се вика, но судејќи според клипот од овој ми се чини тој бесе помалку насилен :)

Тој претставуваше обида да се промовира оваа дисциплина.

Башка од ова сум гледал и некој документарец на иства тема и навистина им се воодушевував на момците.