Блекаут

29 January 2007

Потребно е да се стандардизираат владините домени

Во написот „Владин интернет-хаос“ Владо Апостолов ја покренува многу интересната тема за стандардизација на имињата на домените на владините веб-сајтови:
Експертите по македонски јазик не се против имињата на интернет-страниците да бидат напишани на англиски, но децидни се дека мора да има и адреса напишана на македонски јазик.
- Од каде знаете дека сите наши граѓани го познаваат англискиот јазик? Се што ќе излезе јавно мора да биде лекторирано, па дури и имињата на веб-страниците. Државата мора да даде пример. Ако тој што го донел Законот за заштита на македонскиот јазик [pdf] не го почитува, тогаш како ќе бараме другите да го спроведуваат законот - вели професорката од Филолошкиот факултет Славица Велева.
Во текстот не е споменат, но најзначаен пример од овој вид е тоа што имаме веб-сајт www.president.gov.mk, а немаме www.pretsedatel.gov.mk.

На сајтот на Метаморфозис може да најдете куса анализа за македонските домени во 2006 година.

1 comment:

Mijalce said...

Еве уште една дискусија на http://blog.ebiznis.info/?p=180