Блекаут

24 January 2007

Википедија на македонски - последна на Балканот

Википедија на македонски е зад википедиите на околните јазици/култури и според степенот на раст, а и според апсолутната големина, . Ова го заклучив според податоците кои ги собрав од насловните страници на википедиите на 31.05.2006 г. и 24.01.2007.

Македонската и српската википедија, со 25 и 26% повеќе написи, пораснале најспоро. Тие се зад бугарската и словенечката (32 и 33%), босанската (43%), хрватската (59%), албанската (73%), грчката (75%) и турската (87%). За романската во мај сум пропуштил да земам мерка, па не беше вклучена во таа пресметка. Еве ги податоците:


31.05.2006 24.01.2007 Пораст
Македонски 6971 8693 25%
Српски 32732 41380 26%
Бугарски 26168 34454 32%
Словенечки 28817 38300 33%
Босански 8980 12833 43%
Хрватски 16985 26951 59%
Албански 7469 12926 73%
Грчки 10323 18110 75%
Турски 23482 43944 87%
Романски
53450

5 comments:

volan said...

Интернетот и Википедија може да се искористат како најефтин начин да се издадат учебнци на сите предмети ...

На учениците и студентите кои имаат пристап на интернет треба да им се даде некаква обврска да подигаат написи на МК Википедија - поготрово ова за студентите да важи ...

Но спиеме сите ...

Shepard said...

трагедија..

GoodBytes said...

Подготвив и утре ќе постирам статистика која во обзир ги зема и бројот на жители во земјата. Ја додадов и Бугарија, тебе ти фалеше во табелата. Се надевам дека со таа дополнителна статистика ќе се фрли поправедно светло на македонските википедисти.

Секоја чест за тие неколкумина кои активно внесуваат статии. Јас, за резил, сум многу зафатен за да внесувам, иако со помош на Милош на Википедија се пренесени многу Македонски народни песни од мојот блог. Но тоа е сепак негова заслуга и вложен труд.

@Волан: ти можеби мислиш за нешто како ова?

Razvigor said...

Гуд бајтс, ќе ги додадам и податоците за бугарската википедија. Сум ги испуштил во табелата ненамерно, иако ги користев за графиконот погоре.

Razvigor said...

А инаку, и јас првата статистика (таа од мај) ја правев во споредба со број на говорители. Всушност, ќе го качам цел ексел фајл вечер негде, па кој сака нека вади какви сака информации.