Блекаут

22 January 2007

Казнивиот упад на сајтот на претседателот на РМ

На насловната на денешен „Дневник“ (21.01.2007) е компјутерџиска вест: Бугарски хакер упадна кај Бранко Црвенковски.

Како и обично, во нашите медиуми вести поврзани со интернет обично добиваат приоритет ако се лоши. :-(

Од ТВ Сител ми побараа изјава во врска со тоа дали вакво нешто е казниво. Според член 251 од Кривичниот законик, за упад во компјутерски систем од државна институција минималната казна е 1 година затвор, а може да се доделат и до 5.

Кривичниот законик може да го најдете на сајтот Право.орг.мк, но тој веб-сајт за жал нема пермалинкови до законите, ниту пак дозволува печатење или копирање на текст од заклучените ПДФ-документи - што е контрадикторно на неговата намена, да ги прави текстовите достапни. Во полето за пребарување внесете кривичен и земете го пречистениот текст од 30.03.2004 година.

Дополнение: веста на веб-сајтот на Сител.

No comments: