Блекаут

30 January 2007

Не сме биле ептен вики-дунстери

Гуд бајтс го одржа зборот даден во коментар на постот „Википедија на македонски - последна на Балканот“ и понуди статистичка споредба поврзана со бројот на жители на одделна земја, која укажува дека ние не сме на крајот, туку на средината на долгата опашка на балканските вики-нации.

Некакви слични споредби правев и јас на времето, ама не земајќи го бројот на жителите на одделна земја, туку бројот на говорители на даден јазик. Википедиите на разни јазици се транснационални производи, во кои учествуваат и припадници на дијаспорите и слично. Особен пример е википедија на англиски, во која учествуваат луѓе од многу земји, не само оние во кои англискиот е официјален.

Како исполнување и на мојата најава, еве го и фајлот со податоците (зип, 6К) кои во два наврати ги собрав за бројот на написи на различни википедии.

No comments: