Блекаут

26 April 2006

Годишнината на Чернобил и новите нуклеарки

Би потсетува дека денес се навршуваат 20 години од катастрофата во Чернобил...
Но сепак, страшната слика која не треба да се заборави избледува во главите на луѓето. „And some things that should not have been forgotten...were lost.“ Поминаа дваесет години и луѓето пак мислат дека можат да си играат со нуклеарки. Дури и браќа Бугари еве пак ќе граделе. А за бомбите, нема потреба да спомнувам. Памтењето на луѓето е кратко. И покрај сликите актуелноста, траењето на последиците овој ден се одбележува само како уште еден јубилеј, традиционален помен. „History became legend...legend became myth.“
Од друга страна, пред некоја година стигна најава дека тамошниот воено-индустриски комплекс има намера во наредните години САД да си го обнови арсеналот со нови нуклеарни бомби. Постоечките биле застарени.

No comments: