Блекаут

14 October 2006

Долгата опашка на македонската блогосфера

Како што веќе беше објаснето во написот за блогот Долгиот Опаш:
Долгата Oпашка е термин со кој се опишуваат деловните и економски модели на компании како Амазон или Нетфликс. Потекнува од статистиката и се однесува на дистрибуции кај кои прво има популација со висока амплитуда, по која следува „долга опашка“ од настани со ниска амплитуда, кои кумулативно може да бидат повеќе или потешки од оние „високите“.

Во однос на Интернет, Долгата Oпашка (The Long Tail) првпат е употребена од уредникот на списанието „Вајерд“ Крис Андерсон во 2004 година, врз база на есеј од Клеј Ширки, кој забележал дека релативно мал број блогови имаат многу линкови кон нив, додека до долгата опашка од милиони други поединечни блогови водат релативно малку линкови.
Изгледа дека овој модел може да се примени и на блоговите што се регистрирани на Технорати Мак Топ. Арбитрарно, почетокот на опашката го поставив на 100 линкови/врски до даден блог, а црвените ги има четири пати помалку од жолтите.

Би било добро што повеќе блогови да се пријават на сервисов, оти така ќе се добие поточна слика... а тие ќе имаат повеќе можност за себепромоција.

No comments: