Блекаут

13 January 2009

Порнографијата и Романија - сагата продолжува

Ако сте подолго на интернет може веќе ви е позната приказната за тоа како во Романија е донесен закон за заштита од порнографија на интернет во 2002 година, кој истовремено бил и неприменлив и неприкосновен од политички причини.

Продолжение на приказната е дека минатиот месец романската Национална агенција за комуникации побарала од интернет провајдерите да го блокираат пристапот до 40 веб-сајтови хостирани во Романија, бидејќи не ги исполнуваат критериумите од Законот за спречување и борба против порнографијата. Овој обид за филтрирање/цензура повлекува гужва на разни полиња во земјата која има над 1000 интернет провајдери.

No comments: