Блекаут

15 January 2009

Расистичкиот видео-клип прикажуван на МРТВ

Дали сте го виделе видео-клипот во кој „се обраќа Господ и вика дека од Македонците почнала белата раса“, прикажуван на нашиот јавен сервис МРТВ?

Клипот пред некое време беше посочен на Кајмакот како „рунтава семакедонштина“. Ако ви треба противотров на брзинка, ѕирнете го клипчето од „Шовинистичка фарса“ (чии елементи неодамна ги ремиксуваа Еднооки).

Арно ама, би сакал да ве потсетам и на еден мој коментар од летоска во написот за контроверзата со Хунзите и заштитата на „македонскиот генетски код“:

...Но можеби треба да дојде до некакво соочување со таквите кои стануваат мејнстрим во Македонија... оти со вакви искревени логики се уништува способноста за критичко размислување кај нашиот народ. А токму таа способност ќе ни треба повеќе и од порано во наредниов период, за решавање на проблемите со вистинските светски кризи кои надоаѓаат.

Споредете ги содржините од спотот и праксата на селективна „пресметка“ со паганството со поуките на Умберто Еко:

Оваа нова култура требала да биде синкретистичка. Синкретизмот не значи само, како што вели речникот, „комбинацијата на различни форми на верување или делување“, туку и дека таа комбинација мора да толерира и контрадикции. Секоја од првобитните пораки содржи зрнце од вистината, и иако личи дека тие кажуваат различни или некомпатибилни нешта, сите тие демек, во основа, алудираат, алегориски, на истата примална вистина.

Како последица, ваквите култури не дозволуваат напредок во учењето. Според нив, вистината е веќе искажана, еднаш засекогаш: најмногу што може да сториме е постојано да ја интерпретираме истата порака.

Бонус линк: напис за Калашите објавен во Вест 2003 г. Тоа се сограѓаните-конкуренти на Хунзите, потомци на оној другиот војник на Александар што заостанал по пат кои се „погрчиле“ пред да ги „откриеме“ и воведеме „во шема“.

No comments: