Блекаут

06 January 2009

Фантастика (на телевизија) за време на празниците

Во текот на празнициве А1 ги прикажа целата филмска трилогија „Господар на прстените“, пократката верзија. Преводот во овој случај беше прилично добар, барем во очигледните примери како сцената со принцезата Еовин и кралот-вештер.

Истата телевизија ги прикажува и Хари Потер, со третиот дел (со „полукрвниот принц“) најавен како премиера вечерта на Божиќ. Ме чуди што луѓето на кои им пречат паганските обичаи сврзани со палење огнови во зима се немаат побунето поради оваа закана за институционализираните религии во земјава.

Забележително е што православните христијани на кои им пречи паганството не се бунат против промовирањето пагански кралеви по православни храмови, како на пример фреските со Филип II и Александар III Македонски новата црква во Радовиш. Слично и некои медиуми, кои се претставуваат како про-христијански, едновремено објавуваат и хороскопи и слични работи кои се прогласени за црна магија во христијанските свети книги.

Love ActuallyСепак, најфантастичен филм овие денови беше оној (Love Actually) во кој Хју Грант го глуми британскиот премиер кој му преречува на американскиот претседател.

No comments: