Блекаут

13 January 2009

Нови опции на Time.mk - пребарување

Пренесувам дел од известувањето што го добив од TIME.mk оти мислам дека е многу полезно за сите кои се занимаваат со следење на нашите медиуми кои објавуваат на интернет. Сајтов досега само прикажуваше тековни вести, но воведена е и многу потребната опција за пребарување:

Внесете ги клучните зборови во полето за пребарување и кликнете: Пребарај мрежа

TIME.mk автоматски ги преведува клучните зборови од латиница во кирилица и обратно, а исто така и пробува да најде страници со клучни зборови кои се слични на внесените.

Доколку сакате да пребарате некој специфичен сајт, (на пример on.net.mk) после клучните зборови додадете site:site_name (на пример site:on.net.mk)

Овој систем за пребарување специфични сајтови е сличен како на Најди! и е релативно едноставен, но може и понатаму да се автоматизира. Препорачувам да се воведе и посебна страница за пребарувања во која на пример со чек-боксови би можело да се избираат изворите, наместо да се пишуваат рачно.

1 comment:

glisha said...

Има и нова категорија Технологија на time.mk,

исто и неофицијалните рсс фидови се ажурирани со новата категорија. :)