Блекаут

09 January 2009

Тајминг на светските медиуми како фактор (и Газа)

Во својата колумна „Хамас не е Хезболах“ Гери Бречер укажува на медиумскиот аспект на тековните операции во Газа кои започнаа на 27 декември 2008:

Израелците нападнаа токму во овој момент поради два невоени циклуси: циклусот на вестите и претседателскиот циклус. Ова е како војните што во минатото се воделе по совет на астролози: ѕвездите треба да бидат во точно определена позиција пред Апачите да почнат да дигаат во воздух и да настапат тенковите Меркава.

Најважниот циклус е циклусот на вести. Оваа војна започна во текот на „мртвата недела“ за меѓународните медиуми, помеѓу [„католички“] Божиќ и Нова година. Обичните луѓе се или пијани, или мамурни или затрупани во снег, а луѓето кои се важни, главните играчи во медиумите, се на одмор во Канкун или Пукет, си цуцаат рум со исклучени блекбери телефони. И тие нема да остават да им пропаднат парите кои веќе ги инвестирале во кол-герли со тоа што ќе гледаат вести од Газа.

Во остатокот на колумната Бречер го изложува мислењето дека другиот фактор е смената на претседателот на САД. Израелскито дисидент Ран ХаКоен го поврзува тајмингот на операцијата со претстојните избори во Израел.

No comments: