Блекаут

15 January 2009

Со хумор против злото на расизмот и шовинизмот

Надоврзувајќи се на дискусијата за злоупотребата на традицијата и идентитетот, споделувам линкови до два интересни написи чија цел е идентификација и спротивставување на апсурдите:

За оние што не може да се погледнат во огледало како терапија, а за другите како потсетување на подобрите времиња, следи и инсерт од филмот „Мојата голема дебела грчка свадба“ во која таткото објаснува како зборовите од сите јазици на светот потекнуваат од грчкиот. Нели беше ептен смешно кога првпат го гледавте? :-)

Превод:

Другарката: Во ред г. Портокалис, еве на пример зборот „кимоно.“
Портокалис: Аха, кимоно... Кимоно, кимоно, кимоно. Аха! Секако, кимоно доаѓа од грчкиот збор химона што значи зима. А што носите во зима за да се стоплите? Наметка! Гледате, наметка - кимоно, ете ви.

No comments: