Блекаут

18 January 2009

Македонците од Топлификација - медиумски мистерии

Злочко ја поврзува неодамнешната фалбаџиска изјава на Македонците од Топлификација дека добро се снашле со тоа што од гас преминале на мазут со нивните претходни оправданија дека зголемените цени биле поради покачувања на цените на нафтата. Ако претходно трошеле гас, зошто била зголемена цената? (За постот дознав од Кајмакот: Што согорува Топлификација.)

Важен елемент е што во оваа нетранспарентна ситуација, надлежните органи и медиумите не буричкаат и истражуваат повеќе за тоа колкав всушност е уделот на гас и мазут во трошоците на оваа монополска компанија.

Ова директно го засега џебот и на граѓаните кои добиваат страшно покачени сметки во последно време и на оние што плаќаат на слично ниво како порано.

Башка што мора да се разјаснат обвинувањата дека во првиот случај најпогодени се оние кои живеат на локации каде што имало многу исклучувања.

А терминот „Македонците од Топлификација“ е аналоген на Австријците од ЕВН. Мотивите и начинот на воведување на вториот исто може да биде тема на ептен важно истражување. Неконзистентноста на медиумите при идентификувањето на инвеститорите е индикативна, оти не се зборува за Грците од Жито Лукс, Бугарите од Кејблтел, Швеѓаните од Сведмилк, Грците од Окта, Германците од Македонски Телекомуникаии, Грците или Германците од Космофон, Словенците од Он.нет итн. Истражувачки новинари, каде сте?

No comments: