Блекаут

05 September 2006

Преспанска Венеција? Не, ние не сме центар на светот!

Еден од првите македонски блогери (кој пишува на англиски) се нарекува Дејвид Еденден. Од неодамна пак има почнато со блогирање, а особено вицкаст му е постот (Venice of Macedonia? I doubt It.) со кој реагира на написот „Чамци од камено доба закотвени на Преспа“:
Бомбастичниот наслов затскрива интересен напис за старовремски чамци во Наколец, Република Македонија. Наколец, старовремска Венеција... како не бе, важи! Значи, Долно Дупени мора да било Париз на стариот Балкан! А тек Подмочани!
...оригинално објавен во Време, кој на веб-сајтот на Обединетата македонска дијаспора е преведен како „Заборавената македонска Венеција открива предисториски артефакти“ (Forgotten Macedonian Venice Reveals Pre-Historic Artifacts).

Инаку, за оние што не знаат, карактеристиките што ја направиле Венеција - Венеција не било само тоа што биле на вода, туку и стратешката положба, претприемачкиот дух, трговијата и способноста за воени потфати.

А наколни живеалишта имало и во Охрид. Фоткава е снимена кај Градиште - „Миќов град“, каде во водата има и одбележени остатоци од колци, а и скршена грнчарија...

No comments: