Блекаут

19 April 2007

Ново продолжение на Петар Пан, на македонски и хумано

На времето, Џејмс Метју Бери (1860-1937) го доделил приходот од авторските права од Петар Пан на Детската болница „Грејт Ормонд Стрит“. На седумдесетгодишнината од неговата смрт, кога авторските права на истекуваат, спроведен е конкурс за официјално продолжение на кој победила Џералдин Макоркран со „Петар Пан во црвено“ (Peter Pan in Scarlet).

Издавачката куќа Вермилион го има објавено преводот на македонски, а во духот на зачетникот на сагата доделува по 10% од секоја купена книга на ЈЗУ Институт за белодробни заболувања кај децата – Козле, Скопје.

Убав биографски филм за Џ.М. Бери е „Наоѓање на Недојдија“ (Finding Neverland) со Џони Деп и Кејт Винслет.

No comments: