Блекаут

18 April 2007

Поддршка за подобрување на медиумските меѓуетнички односи

Благодарение на Комуникации дознав за веста на „Дојче веле“ за тоа како два белгиски весници започнале тесна соработка за да ги подобрат меѓуетничките односи меѓу Валонците (кои зборуваат француски) и Фламанците (кои зборуваат холандски).

За жал, со важниот исклучок на ТВ АлСат која емитува програмата и на македонски јазик, ми личи дека кај нас сеуште важи констатацијата од пред година дена дека повеќето Македонци и Албанци живеат во одвоени (медиумски) светови. МЦМС на времето имаше еден проект со слична намена како белгискиов, Страници за меѓусебно разбирање и мислам дека треба уште повеќе да се работи на истото поле.

No comments: