Блекаут

30 June 2006

Препорака: Копирајтирана меморија

Томе известува за многу важна случка - новиот шпански закон за заштита на авторски права преку арач на дигиталните медиумите. Вакви неправедни тенденции има и во Хрватска и другде, а и кај нас нели почнаа да ги регистрираат медиумите (цедеата) при увоз...

2 comments:

Anonymous said...

Колку што се сеќавам, целата идеја е германска „направија“ од времето на популаризацијата на музичките касети кои овозможија евтино преснимување на винилните плочи.

Но толку е овој закон демоде што не ни сакам да коментирам. Во време на флеш плејери, АјПодови, легални и нелегални p2p, mp3-ки... Они ќе ги оданочуваат празните цд-а. А што ако ги користам за бекап на моите податоци од серверот. Како „колатерална штета“ ќе морам да го платам Гоце Арнаудов? WTF!

Во америка пропаѓа Netflix, само заради тоа што бизнис планот му се базира на дистрибуција на материјални производи.

Развигор said...

Да, изгубени се во времето, како Милошевиќ што мислеше дека е почеток на шеесеттите, надевајќи се дека ќе биде новиот Кастро за кој ќе се заложи Русија.

Плус, како се рециклира ЦД? Барем во Македонија, нема еколошки одржлива алтернатива. И од тој аспект, тој вид на медиуми е непрепорачлив.